Sådan får du lige tænder med Invisalign

Lige hvide tænder er udgangspunktet for sunde tænder. Hvis tænderne står skævt eller forkert i forhold til hinanden, er der som regel risiko for større skader på tænderne og smilet senere i livet. Jo længere tid man venter med at gribe ind, jo større bliver omfanget af skaderne. Det får omkostningerne til udbedring af skaderne til at stige og forudsigeligheden af den endelige behandling til at falde.

Derfor er det som oftest altid positivt, at se på mulighederne for at få rettet skæve tænder.

Herunder følger nogle råd og vejledninger om tandregulering med usynlige bøjler - også kaldet clear aligners. Vi ser blandt andet på varigheden på behandling, hvad man skal være opmærksom på, før man beslutter sig for behandling og hvor stor en investering man skal forvente.

 

Vejen til lige tænder med Invisalign

I begyndelsen af din rejse mod lige hvide tænder, skal du have en konsultation hos en tandlæge. Det kan være en alment praktiserende tandlæge med omfattende efteruddannelse og erfaring med clear aligners. Eller en specialtandlæge i tandregulering, der ikke laver andet end at rette tænder.

Vi har tilknyttet tandlæge Helle Hatt, der er en af europas mest erfarne eksperter i tandregulering med clear aligners. Helle evaluerer alle vores patienter inden vi påbegynder nogen form for tandregulering med clear aligners. 

Vi lytter vi til de ønsker du har for dit smil og informerer dig om alt hvad der kræves for at nå dine mål. Du vil kunne se en simulation af hvordan dit smil kan komme til at se ud efter endt behandling, takket være de innovative teknologier, der knytter sig til Invisalign.

Invisalign er verdens største producent af clear aligners og det system vi anvender hos dinTANDLÆGE i Taulov.

Under konsultationen tages en 3D scanning af din mund, en serie fotos, samt et eller flere røntgenbilleder, som sendes til det clear aligner firma, vi mener er bedst egnet til din behandling.

Sammen med tandlæge Helle Hatt, udarbejder tandlægen den samlede plan, der skal til for at flytte dine tænder til den ønskede position.

Under behandlingen vil der være behov for regelmæssige besøg hos dit tandlægeteam, som kontrollerer, at alt forløber efter planen. Desuden er det tandlægen, der vurderer hvor ofte du skal skifte dine clear aligners, så du sikrer så hurtigt og sikkert et forløb som muligt.

Tiden behandlingen strækker sig over, varierer fra person til person. De fleste kan dog forvente at være færdigbehandlede indenfor en tidsramme på 6 måneder til halvandet år. De fleste, der påbegynder behandling med Invisalign, oplever positive fremskridt med at rette deres smil inden for 6-8 uger.

Da Invisalign er tynde gennemsigtige skinner, der sættes udenpå tænderne, synes de fleste, at det er en virkelig spændende måde at rette tænder. Smilet bliver nemlig tiltagende pænere, efterhånden som behandlingen skrider frem.

For at sikre dine tænder forbliver sunde og stærke under din Invisalign behandling, forventer vi, at du børster tænderne og dine Invisalign skinner grundigt 2 gange dagligt og bruger tandtråd 1 gang dagligt. Da de gennemsigtige skinner dækker alle tænderne, skabes nogle forhold, der øger risikoen for sygdomme i tænder og tandkød. Det er dog meget nemt at forebygge med en god mundhygiejne.

Normalt flytter tænderne sig hele livet, med mindre de holdes på plads. Når din behandling er afsluttet, skal du derfor være forberedt på, at du skal bruge dine Invisalign skinner 22 timer i døgnet i op til 6 måneder, hvorefter du kan nøjes med at sove med en form for fitness skinne, kaldet Vivera, hver nat.

Vivera skinner er gennemsigtige skinner, ligesom clear aligners, bare i et lidt tykkere og mere slidstærkt materiale. Afhængig af hvordan dine tænder skal flyttes, vil der muligvis være behov for at sætte en metaltråd fast på bagsiden af fortænderne i over- og/eller underkæben. Alt dette er for at sikre tænderne ikke flytter sig tilbage mod den position de
kom fra.

Du bør forvente, at tænderne skal holdes på plads resten af livet. I hvert fald hvis du ønsker at bevare dit smukke smil.

 

Undgå at fortryde dit valg af clear aligner behandling

På tværs af alle tandklinikker, der retter mange smil med Invisalign, er der én fællesnævner, der går igen: De er begyndt at lave rigtig mange behandlinger om! Ikke på deres egne patienter. Men på patienter, der har fået rettet tænder med de såkaldte “Direct to consumer” produkter.

“Direct to consumer” er klinikker, der benytter sig af relativt ukendte aligner brands eller producerer deres egne aligners. De fleste “direct to consumer” klinikker markedsfører sig på ikke at de ikke laver andet end clear aligner behandlinger. Oftest er klinikkerne smukt indrettet med mulighed for at få scannet tænderne og få en gratis vurdering og simulering. Der er sjældent tandlæger til stede i klinikkerne eller til rådighed til konsultationerne, ligesom det sjældent er eksperter, der udarbejder behandlingsplanerne og guider patienterne til den rette løsning.

Direct to consumer klinikker, markedsfører sig ofte på at være et billigere alternativ til andre clear aligner behandlinger.

Hvorfor kan det være et problem?

For at gøre prisen så lav som muligt, anvendes meget simple aligner systemer, med mange begrænsninger i hvilke tandbevægelser de kan udføre. Ofte (men ikke altid) begrænses tandreguleringen til de forreste 8-10 tænder. Det gør det nemmere og billigere, at gennemføre behandlingen. Det medfører dog oftest kompromiser, som mange patienter
er kede af efter endt behandling. Kompromiser som tandlæger normalt ikke vil acceptere fordi de ikke imødekommer patienternes ønsker eller generelle retningslinjer for smuk æstetik og god funktion.

Udfordringerne med disse løsninger er, at der ofte mangler et overblik over den samlede behandlingsplan.

Tænderne bliver måske nok rettet op, men har uensartede længder. Kanten på tandkødet står uensartet og får tænderne til at se skæve ud, selvom de står på en lige række.

Hvis tænderne er slidte inden de bliver rettet, er de ikke pæne efter behandlingen, fordi sliddet passer til den position tænderne stod i før clear aligner behandlingen og ikke til den position de står i efter. Nogle patienter får hovedpine og begynder at snorke fordi plads og funktion ikke bliver tilgodeset.

Derfor anbefaler vi, at du får en samlet plan hos en ekspert, eller meget erfaren bruger af anerkendte brands som: Invisalign, ClearCorrect, Spark eller Sure Smile. Disse tandlæger tager højde for- og undgår de problemstillinger vi har skitseret ovenfor. Særligt hvis de samarbejder med en ekstern ekspert, som Helle Hatt.

Det betyder også, at den samlede pris på en behandling ikke nødvendigvis kan sættes på formel. Det er sjældent en pris A eller B. Idet alt bliver individuelt tilpasset dine unikke behov.

Når vi taler om clear aligners er der i høj grad sammenhæng mellem pris og kvalitet. Det er sjældent en god ide at gå efter det billigste tilbud. Søg i stedet efter den mest kompetente rådgivning. Sørg for, at du får en helhedsorienteret plan. Lyt til din mavefornemmelse. Hvis det lyder for godt til at være sandt (f.eks halv pris) er det som regel også for godt til at være sandt.

Hos dinTANDLÆGE Taulov, benytter vi os udelukkende af Invisalign, der er verdens største og mest gennemtestede clear aligner system i verden. Invisalign opfandt behandlingsmetoderne med clear aligners og har til dato været anvendt til at give over 10 millioner mennesker et smukt smil.